Nieuwe versie Excel Power Query

Er is een nieuwe versie van Excel Power Query beschikbaar. Deze update bevat drie belangrijke verbeteringen:

1. Meer snelheid

Deze versie zorgt ervoor dat queries ongeveer 2-3 keer sneller laden dan in vorige versies. Als een query er in de vorige versie dus bijvoorbeeld tien minuten over deed, dan kan deze zelfde query nu in 2-3 minuten worden uitgevoerd.

Ook is de wachttijd verkort bij het koppelen van een Excel werkboek. Dit zorgt ervoor dat je sneller de gegevens kunt zien als je een bestaand werkboek gebruikt in combinatie met Power Query

2. Connector voor Dynamics CRM

Aan de lijst met connectoren is nu een connector voor Microsoft Dynamics CRM toegevoegd. Het was al mogelijk om CRM data te koppelen via OData, maar nu is er dus een specifieke connector. Deze is te vinden onder ”From ohter sources’ op het Power Query lint in de ‘Get external data’ groep.

Nadat er een verbinding is gemaakt wordt er een lijst met tabellen weergegeven. Deze kunnen binnen Power Query gebruikt worden zoals elke andere data bron.

3. Transformatie verbeteringen

Deze nieuwe versie bevat ook een aantal transformatie verbeteringen om sneller tot een resultaat te komen. De transformaties waren al mogelijk via formules, maar nu gat het gemakkelijker.

Datum berekeningen
Voor het berekenen van een verschil tussen twee datums of het verschil tussen ‘nu’ en een datum is een optie toegevoegd op het ‘Add column’ lint in de ‘From date & time’ groep. Deze nieuwe functie is te vinden onder de date knop.

Power-Query-Update-2

Kolom naam voorvoegsel
Het is nu ook mogelijk om voorvoegsels (prefixes) bij aggregatie kolommen van te voren aan of uit te zetten. Hiermee kunt u nu dus zelf bepalen of een aggregatie kolom een voorvoegsel bevat van de originele kolom.

Conclusie

De ontwikkeling van Power Query staat niet stil en Microsoft voegt nog steeds zee waardevolle nieuwe functies toe naar mijn idee. Wilt u meer weten over Power Query en andere geavanceerde mogelijkheden in Excel, neem dan vrijblijvend contact met mij op over de mogelijkheden.

Meer info: 085 877 05 58