Blue Monday

De meest deprimerende dag van het jaar.

De dag waarop je vakantie nog ver uit zicht is, al je goede voornemens in de prullenbak liggen en je tot overmaat van ramp ook weer aan een nieuwe werkweek moet beginnen. Alstublieft.

Klinkklare onzin natuurlijk. Maar – niks menselijks in ons vreemd – je bent niet alle dagen zo scherp als een mes. Soms verdringt de dagelijkse realiteit de plannen die je gemaakt hebt, word je eindeloos bezig gehouden met futiliteiten en komt er van een hoop dingen niks terecht.

Wij herkennen dat wel. Uit onze training timemanagement. En daarom, om te voorkomen dat je ook nog ‘blauwe’ dagen tegenkomt, een paar praktische tips.

1. Plan tijd in om te plannen.
De tijd die je ‘investeert’ in het maken van een planning, verdien je ruimschoots terug door de effectiviteit die je ermee bereikt.

2. In een realistische planning zit tijd voor ad-hoc dingen
Je kunt niet alles plannen, je gaat gestoord worden, er komen dingen tussen. Houd daar dan ook rekening mee en plan daar voldoende tijd voor in. Anders houd je jezelf voor de gek.

3. Zet voor belangrijke momenten een afspraak met jezelf in je agenda
Als je je moet oriënteren op de komende wintersportvakantie – lijkt mij behoorlijk belangrijk als je nog op de ski’s wilt staan – blok dat dan in je agenda. Het moet gebeuren en het kost tijd.

4. Neem na elk gesprek en elke mailwisseling even de tijd om te bedenken welke acties er voor jou uit voortkomen en plan die meteen in.
Voorkom dat je toezeggingen of plannen vergeet. Als je het niet meteen doet, krijg je het als stressfactor om je oren wanneer er weer om gevraagd wordt.

5. Als je geconcentreerd aan de slag bent, sluit je e-mail af, zet je telefoon op stil en hang desnoods een niet-storen bordje aan je deur.
Heb je een moment ingepland om aan de slag te gaan. Zorg dan dat je ongestoord aan de slag kan.

6. Je ben niet verplicht om je telefoon op te nemen.
De voicemail is niet voor niks uitgevonden. Als je in gesprek bent kun je je telefoon uit beleefdheid niet opnemen en als je druk bent uit praktische overwegingen. Maar laat het geen continue afleiding worden.

7. Op een verzoek kun je twee dingen antwoorden: ja of nee. Anders zou het een bevel zijn.
Nee, is een prima antwoord. Misschien niet altijd wat iemand wil horen. En soms handig om het anders te formuleren. Maar als het niet gaat, gaat het niet. Punt.

8. Als je iets moet doen, doe het dan.
Plannen is natuurlijk wel geinig maar als je niet doet wat je moet doen, kun je het plannen net zo goed ook laten.

9. Als je iets moet laten, laat het dan.
Heb je een taak uitbesteed of heeft iemand toegezegd wat te doen, houd hem er dan ook aan. Neem de taak niet terug maar bedenk tijdig een alternatief om het gedaan te krijgen.

10. Als iemand anders iets moet doen, vergeet dan niet af te spreken wanneer het gedaan is
Bespreek altijd, wat, hoe en wanneer. Noteer dat en als het op het afgesproken moment oorverdovend stil blijft, meteen erachter aan.

En dan nog een goed advies. Vergeet blue monday en ga lekker aan het werk.

Meer Tips

Meer info: 085 877 05 58